Ranst moet een gemeente zijn waar iedereen zich veilig voelt en waarbij snel en efficiënt wordt opgetreden om een gevoel van veiligheid te waarborgen.

Algemeen

Als landelijke gemeente hebben we gelukkig niet de criminaliteitscijfers van een grootstad. Dit neemt niet weg dat er geregeld een onveiligheidsgevoel is bij veel burgers.

Concrete problemen

  • Cybercriminaliteit in al zijn vormen waarbij identiteitsgegevens en zelfs geld gestolen wordt.
  • Intrafamiliaal geweld is ook een vorm van criminaliteit die in stijgende lijn zit.
  • Woninginbraken, diefstallen en geweldsdelicten zijn gelukkig in dalende lijn, maar blijven een belangrijk punt.
  • Er zijn in het nabije verleden verschillende druglabs ontdekt, waarbij we onze ligging tov Antwerpen niet mogen onderschatten.
  • We mogen ook niet blind zijn voor het probleem van de grootschaligheid en diversiteit van het asielcentrum in Broechem dat extra aandacht van onze politiediensten opeist ter plaatse.
  • De ligging vlak bij Antwerpen tussen twee belangrijke snelwegen zorgt ook voor specifieke problemen zoals bijvoorbeeld transmigranten en rondtrekkende bendes.
  • Verkeersveiligheid verdient ook de nodige aandacht maar behandelen we verder onder onze punten rond mobiliteit.

Na overleg met de korpschef bleek ook dat de middelen, die de politie momenteel ter beschikking heeft, onvoldoende zijn om met deze uitdagingen efficiënt aan de slag te kunnen.

Onze aanpak

De meeste van de bovengestelde punten worden in eerste instantie aangepakt door onze politiediensten van de zone ZARA. Het is dus van groot belang dat deze politiezone voldoende middelen ter beschikking heeft.

Eerst en vooral moeten er voldoende mensen op het terrein kunnen werken. Meer blauw op straat is enkel mogelijk wanneer er voldoende mensen zijn. Tevens dient de toegankelijkheid en bereikbaarheid digitaal én telefonisch optimaal te verlopen.

Een verdere samenwerking met andere politiezones rond specifieke thema’s kan een efficiëntere inzet van middelen waarborgen. Specialisten in verschillende domeinen, zoals bijvoorbeeld cybercriminaliteit kunnen dan breed worden ingezet en kunnen dan de kleinere zone’s ook mee ondersteunen.

Er dient ook geïnvesteerd te worden in een nieuw commissariaat

We zijn momenteel geen vragende partij voor een fusie tussen politiezones, maar wanneer dit vanuit de overheid wordt opgelegd, dan zullen we wel ijveren voor een fusie met politiezones uit de kempen.

Er is gebleken dat ANPR camera’s (camera’s die automatisch nummerplaten kunnen herkennen) een grote troef zijn in het gericht bestrijden van (zware of georganiseerde) misdaad. We staan hier zeker achter en het ANPR netwerk mag ook worden uitgebreid. De voorwaarde voor ons is wel dat de privacy voor de “onschuldige” burgers wel gevrijwaard blijft.

We zijn van mening dat het asielcentrum in Broechem aan het maximum van zijn capaciteit zit en zijn resoluut tegen een uitbreiding hiervan en een betere financiering vanuit de overheid. Er moeten duidelijke afspraken komen met Fedasil om overlast tot een minimum te beperken.

Om criminaliteit te bestrijden en beter nog te voorkomen geloven we in het gericht gebruik van door de politie beheerde bewakingscamera’s. Dit in een combinatie van vaste camera’s op plaatsen waar dit nodig is en mobiel inzetbare camera’s op plaatsen waar een tijdelijk probleem opgelost dient te worden. Een algemene uitrol van een cameranetwerk gaat voor ons te ver.

Een verdere ondersteuning van de BIN netwerken willen we zeker ondersteunen, maar ook een wijkwerking is belangrijk. We willen meer bekendheid en toegangkelijkheid voor de wijkagenten.