Er zijn al Vlaamse  regels genoeg, een eigen gemeentelijke  bouwcode is overbodig. Een individuele benadering van elk dossier is nodig.

Algemeen

De Ranstenaar ligt wakker van grote bouwprojecten. De inviduele Ranstenaar heeft het steeds moeilijker om een eigen project te realiseren omwille van de vele complexe regels en procedures.

Concrete problemen

  • Door de huidige  bouwvisie worden er bijkomend regels bovenop  de reeds bestaande (Vlaamse) reglementering gelegd. Lokale reglementitis maakt het de Ranstenaar onnodig moeilijk.
  • Een te enge visie inzake waterdoorlatendheid van materialen.
  • De Ranstenaar die een project wil realiseren, wordt om de oren geslagen met onrealistische eisen en voorwaarden.
  • Onze gemeente komt steeds meer in het vizier van grote projectontwikkelaars die megalomane bouwprojecten willen realiseren in onze gemeente.
  • Meergezinswoningen buiten de daartoe in de gemeentelijke bouwvisie aangeduide zones worden onmogelijk gemaakt.
  • Grote gecentraliseerde sociale woningprojecten.
  • Ondernemers en landbouwers stuiten op overdreven reglementering. Het ondernemerschap in onze gemeente wordt zo gehinderd.

Onze aanpak

  • De huidige bouwvisie is veel te gedetailleerd en arbitrair. We zijn wel voor enkele zeer algemene richtlijnen maar de Vlaamse wetgeving is eigenlijk voldoende. Elk dossier moet individueel op zijn sterktes en zwaktes kunnen beoordeeld worden rekening houdend met de Vlaamse regelgeving.
  • Vandaag worden vaak grasdallen als waterdoorlatend door de gemeente weerhouden. Er zijn ondertussen vele andere materialen die vaak beter waterdoorlatend zijn. Tevens wordt bij de beoordeling van bouwvergunningen bv een oprit in waterdoorlatende materialen gewoon meegerekend als verharding en bebouwde oppervlakte. Wij zouden de twee willen scheiden zodat het duidelijk is wat echt bebouwd is en wat aangelegd is in waterdoorlatende materialen.  Milieu en duurzaamheid zijn belangrijk maar zijn twee van de belangrijke criteria om een dossier te beoordelen, niet de enige.
  • Voor wat beterft bouwpercelen van een zekere grootte zou een garage achteraan in de tuin met een oprit in waterdoorlatende materialen moeten mogelijk zijn. Ook bij ondernemeningen moeten  waterdoorlatende opritten of parkings apart bekeken worden zodat voldoende oppervlakte mogelijk is. Groendaken zijn  vaak een mooie oplossing maar wateropvang en hergebruik is ook een mogelijkheid. Door de bouwvisie zijn er een heleboel regels bijgekomen zonder wettelijke basis.
  • Ranst moet landelijk blijven maar bouwgrond en industriegrond zijn bouwgrond. De gemeente kan en mag deze ontwikkeling niet verhinderen. De verdere ontwikkeling moet aangepast zijn aan het landelijke karakter.  Nul plus drie verdiepingen moet mogelijk kunnen zijn of twee verdiepingen en schuindak naargelang de situatie binnen de dorpskernen. Hoogbouw is niet mogelijk.  Buiten de dorpskernen blijft het principe van éénsgezinswoning behouden maar moeten meersgezinswoningen mogelijk  zijn in bestaande woningen die passen in een goede ruimtelijke ordenning en uitzicht en draagkracht van de buurt.. Verdieping 0 en 1 schuin dak is standaard maar 0,1 en 2 kan naargelang de situatie en is vaak beter voor het plaatsen van warmtepompen. Ons standpunt om de regels te vereenvoudigen zal ervoor zorgen dat er terug meer individuele eigenaars zullen bouwen.
  • Voor ons kunnen meersgezinswoningen op veel plaatsen zoals reeds in punt 4 gezegd binnen bestaande sructuren en passend in de omgeving en draagkracht van de buurt. Het beleid moet zich ook aanpassen aan nieuwe woonvormen die buiten het traditionele kader vallen. Zoals, zorgzame buurten, cohousing,…
  • Sociale woningen moeten er zijn maar moeten vooral de Ranstenaren ten goede komen en geen aanzuigeffect creëeren. Beter enkele kleine initiatieven die goed zijn ingebed in de buurten en niet alles op 1 plaats. Het grote project in Emblem in de Weidestraat is voor ons niet de goede weg.
  • Met name voor ondernemers en landbouwers moet gezocht worden naar oplossingen die haalbaar zijn en de verdere ontwikkeling niet in de weg staan. De gemeente moet een meedenkende partner worden en geen bron van regels en vertraging.